Grécko odkúpi svoje dlhopisy maximálne za 10 miliárd eur

03.12.2012 Celý región

Atény 3. decembra (TASR) - Grécko odkúpi svoje dlhopisy maximálne za 10 miliárd eur prostredníctvom tzv. modifikovanej holandskej aukcie. Vláda v Aténach tak chce znížiť svoj dlh a splniť podmienky záchranného úveru, aby dostala ďalšiu splátku z pôžičky, ktorá je od júna 2012 zablokovaná. Informuje o tom agentúra Reuters.

Modifikovaná holandská aukcia umožní investorom uplatniť "konkurenčný prvok" a ponúknuť za dlhopisy Grécku lepšiu cenu. Investori tak najprv predložia svoju ponuku a Atény si vyberú tú najvýhodnejšiu. To znamená, že tí, ktorí budú chcieť dostať od Grécka viac peňazí, nakoniec môžu vyjsť naprázdno.

Grécka agentúra pre riadenie dlhu (PDMA) dnes na svojej internetovej stránke stanovila cenový rozsah na odkúpenie série dlhopisov splatných v rokoch 2023 až 2042, pričom minimum sa pohybuje v rozmedzí od 30,2 do 38,1 % z ich ceny a maximum od 32,2 do 40,1 % v závislosti od termínu splatnosti obligácií.

Grécko tak pri spätnom odkúpení dlhopisov zaplatí od 25,15 do 34,41 centa za 1 euro z ich nominálnej hodnoty, ktorú dosiahli 23. novembra 2012 v závere obchodovania na finančných trhoch. Majitelia dlhopisov môžu svoje ponuky predložiť do 7. decembra. Aby bol plán úspešný, musí sa na ňom zúčastniť dostatok investorov a jeho úspech je zasa podmienkou na uvoľnenie ďalších peňazí pre Grécko.

Eurozóna dúfa, že Grécku sa vďaka tomu podarí spätne odkúpiť dlhopisy minimálne za 40 miliárd eur.

Táto ponuka je súčasťou balíka opatrení, ktorý minulý týždeň schválili ministri financií eurozóny. Jeho cieľom je zredukovať grécky dlh na 124 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2020, ako to požaduje Medzinárodný menový fond (MMF). Fond si určil túto hranicu ako podmienku na uvoľnenie ďalších peňazí z úveru a účasť na treťom záchrannom balíku pre Grécko.
 

Vyberte región